Dünyanın her yerinde kadınlar erkeklerden daha uzun yaşıyor …İşte nedeni:
Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlığa erişimi ve sağlığa yönelik tutumları ve bunun yaşam beklentisini nasıl etkilediğini araştıran yeni verilerine göre kadın olmak .
Bu yıl 141 milyondan fazla çocuk doğacak ve erkekler ortalama 69,8 yıl, kızlar ise 74,2 yıl (4,4 yıl fark) yaşayacak. Veriler, 60 yaşında yaşam beklentisinin de kadınlar için erkeklerden daha fazla olduğunu gösteriyor.
Sağlığa eşit olmayan erişime ilişkin rapor her yıl yayınlansa da rapor ilk kez cinsiyete göre ayrıştırılıyor. WHO, sonuçları dünya çapındaki çeşitli biyolojik farklılıklara ve toplumsal cinsiyet rollerine indirgeyerek, politika oluşturma sürecine bilgi sağlayacak basit bir açıklama olmadığını söylüyor.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünya Sağlık İstatistiklerindeki her sayının arkasında bir kişi, bir aile, bir topluluk veya bir ulus vardır” diyor. “Görevimiz, bu verileri bizi herkes için daha sağlıklı, daha güvenli ve daha adil bir dünyaya yaklaştıracak kanıta dayalı politika kararları almak için kullanmaktır.”
Farklılıkların bazıları sosyal olarak yapılandırılmış cinsiyet rollerine, normlarına ve davranışlarına atfedilmektedir. Örneğin, erkeklerin bir trafik kazasında ölme olasılığı daha yüksektir; bu da genel olarak daha fazla erkeğin araba kullandığı ve daha fazlasının taşımacılık sektöründe çalıştığı gerçeğini yansıtmaktadır. Kalp hastalıkları ve akciğer kanserleri de daha fazla erkeği öldürüyor.
Diğer farklılıklar biyolojiktir. Örneğin, bazı genetik farklılıklar kız çocukları arasında daha iyi hayatta kalma oranlarına yol açabilir.
Raporda, “Biyolojik farklılıkların ve toplumsal cinsiyet rollerinin sağlık durumuna yaptığı kesin katkıların belirlenmesi genellikle zordur, çünkü bunlar bağımsız olarak işlemezler” diyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde rapor aynı zamanda yüksek gelirli ülkeler ile düşük gelirli ülkeler arasındaki farkı da ortaya çıkardı. Temel sağlık hizmetlerinin eksikliği daha fazla anne ölümüne yol açtığından, yoksul ülkelerde kadınların yaşam beklentisi daha düşüktür. Veriler, yüksek gelirli ülkelerde anne ölümünün nadir olduğunu gösteriyor.
Kaç yaşında?
Kadın ve erkek sağlığı arasındaki farklar, Dünya Ekonomik Forumu’nun ülkeler arasındaki farklılıklara bakan ve cinsiyet farkının sağlıkta en küçük, siyaset ve ekonomik katılımda ise en büyük olduğunu gösteren Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu 2018’de de inceleniyor.
Raporun sağlık ve hayatta kalma bölümünde iki gösterge kullanılıyor; biri doğumda her kadına düşen erkek sayısını ölçen ve erkek çocuk tercihinin güçlü olduğu ülkelerde “kayıp kadınları” yakalamayı amaçlıyor, diğeri ise erkek çocuk tercihi arasındaki boşluğa bakıyor. Kadınların ve erkeklerin sağlıklı yaşamayı bekleyebilecekleri yıl sayısı.
Sağlıkta henüz hiçbir ülke tam eşitliğe ulaşamazken, 74 ülke neredeyse açığını kapatmış, 149 ülkenin tamamı da aradaki farkın en az yüzde 90’ını kapatmış durumda. Hindistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Çin’de “kayıp kadınlar” ve sağlık hizmetlerine erişimde cinsiyete dayalı eşitsizlikler nedeniyle bu oran daha düşük.
Raporda “Yaşam beklentisi açısından esas olarak tüm ülkelerde eşitliğe ulaşıldı” deniyor. “Kadınlar, oranın yaklaşık yüzde 99 olduğu Kuveyt, Butan ve Bahreyn dışında tüm ülkelerde daha uzun yaşama eğiliminde.”